Biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g zmielonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyni śmietankowych
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- 75 g wiórków kokosowych
- 100 ml mleka
- 0,5 masy śmietankowej
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 1 olejek arakowy
- 0,5 masy śmietankowej
- posypka dekoracyjna - karmel
- posypka dekoracyjna - kamyczki czekoladowe
- posypka dekoracyjna - maczek smak owocowy tutti frutti
Biszkopt orzechowy -
na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem
do pieczenia. Dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić
jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i
orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa budyniowa śmietankowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać
cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając
dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec masę podzielić na dwie równe części.
Masa kokosowa - 100 ml mleka zagotować, dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Do jednej części masy śmietankowej dodać wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Masa rodzynkowa - Rodzynki sparzyć i odcedzić. Do drugiej części masy śmietankowej dodać sparzone rodzynki i olejek arakowy - delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Masa kokosowa - 100 ml mleka zagotować, dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Do jednej części masy śmietankowej dodać wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Masa rodzynkowa - Rodzynki sparzyć i odcedzić. Do drugiej części masy śmietankowej dodać sparzone rodzynki i olejek arakowy - delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na
2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć całą masę rodzynkową - wyrównać wierzch. Następnie przykryć drugim blatem
ciasta, rozsmarować wierzch i cienką warstwą boki kremem kokosowym. Wyrównać wierzch. Wierzch torcika ozdobić posypkami dekoracyjnymi (karmel, kamyczki czekoladowe i maczek smak owocowy tutti frutti).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz