niedziela, 9 czerwca 2019

PRZEPYCHOTKA WANILIOWA Z GALARETKĄ

Składniki:
Biszkopt:
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru
  • 320 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1,5  łyżki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 220 g margaryny
  • 250 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Nasączenie wiśniowe:
  • 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej
  • 1 torebka czarnej herbaty earl grey
  • 200 ml gorącej wody
  • 150  ml przygotowanej zimnej wody
  • można dosłodzić do smaku  
Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 olejek spirytusowy waniliowy
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
  • 700 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Biszkopt - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą z kisielem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Następnie dodać mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kukurydzianą, kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Nasączenie wiśniowe - 3 torebki herbaty wiśniowej i 1 torebkę herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu mocnego naparu wyjąć wszystkie torebki herbat i rozcieńczyć napar 150 ml zimnej przygotowanej wody. Można dodać trochę więcej wody jeśli zbyt mocny wyjdzie nam nasączenie. Można doprawić cukrem do smaku. 

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.

2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto nasączyć według uznania esencją wiśniową. Na nasączony biszkopt wyłożyć masę waniliową. Torcik wstawić do lodówki, aby masa lekko stężała. Gdy masa lekko stwardnieje wylać tężejącą galaretkę cytrynową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Print Friendly and PDF

3 komentarze:

drukuj/print