- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 250 g margaryny lub masła
- 4 opakowania kiśli np. wiśniowy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 8 jajek
Margarynę
rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do
pieczenia, i kiślami przesiać. Ubić jajka z cukrem do
momentu
zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko
wymieszać. na koniec dodać przesianą
mąkę z proszkiem do
pieczenia i kiślami - dokładnie
wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej
bułką tartą. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem lub polewą.
Piec około 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Rada:
Zamiast kiśli wiśniowych można użyć dowolnego smaku. Bardzo dobrze sprawdza się z kiślem o smaku ananasowym lub żurawiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz