- biszkopty podłużne (52 sztuk)
- 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 800 ml gorącej wody
- 5 - 6 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 250 g masła lub margaryny
- 1/2 litra mleka
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 250 g masła lub margaryny
- 1/2 litra mleka
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki czekolady gorzkiej w proszku
Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku syrop barmańskie o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem waniliowy - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklankę cukier, ubijać do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać.
Krem czekoladowy - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklankę cukier, ubijać do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń i 1 łyżeczkę ciemnego kakao. Na koniec dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać.
Posypka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej utrzeć w moździerzu na drobny proszek, dodać gorzką czekoladę w proszku i dokładnie wymieszać.
Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 39 x 25 cm. Na biszkopty wyłożyć cały krem czekoladowy. Wyrównać. Następnie na kremie czekoladowym układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie i przykrywamy całym kremem waniliowym. Wyrównać. Na koniec tort posypujemy wcześniej przygotowaną posypką. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Rada:
- zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy)
- zamiast syropu barmańskiego o smaku wanilii można użyć olejka waniliowego, esencji spirytusowej waniliowej, lub cukru waniliowego
- zamiast posypki można użyć kakao lub startej czekolady gorzkiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz