Ciasto:
- 3 - 4 żółtka
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 3 - 4 białka
- 1 litr jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 - 2 brzoskwinie
Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki.
Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki.
Beza - białka ubić z cukrem. Dodać powoli wsypać proszek budyniowy i proszek do pieczenia cały czas miksując. Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. Następnie stopniowo wlać jogurt i ubić. Potem dodać wiórki kokosowe, które za pomocą łopatki delikatnie wymieszać i na koniec dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Rada:
Zamiast jogurtu naturalnego można użyć jogurtu brzoskwiniowego.
Ooo fajnie, że można zamienić jogurt naturalny, nie za bardzo za nim przepadam :/
OdpowiedzUsuń