poniedziałek, 15 sierpnia 2016

PLACUSZKI Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM

Składniki:
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag żółtego sera np. gouda
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki opłukać i drobno pokroić, następnie poddusić na oleju. Natkę pietruszki drobno posiekać. Jajka z mlekiem za pomocą trzepaczki wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Dodać pieczarki, ser żółty i natkę. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Z podanej porcji wychodzi około 30 placuszków.

Rada:
  • w przypadku, gdy ciasto będzie rzadkie można dodać mąki pszennej jak i ziemniaczanej
  • do placuszków można również dodać świeżą paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę
  • placki można podać ze śmietaną, ketchupem lub sosem
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na placuszki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam wypróbować są bardzo chrupkie i przepyszne. Zagościły w moim menu na stałe :-) Serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print