- 25 dag pieczarek
- 25 dag żółtego sera np. gouda
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- pęczek natki pietruszki
- 10 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej do smażenia
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki opłukać i drobno pokroić, następnie poddusić na oleju. Natkę pietruszki drobno posiekać. Jajka z mlekiem za pomocą trzepaczki wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Dodać pieczarki, ser żółty i natkę. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Z podanej porcji wychodzi około 30 placuszków.
Rada:
- w przypadku, gdy ciasto będzie rzadkie można dodać mąki pszennej jak i ziemniaczanej
- do placuszków można również dodać świeżą paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę
- placki można podać ze śmietaną, ketchupem lub sosem
Ciekawy pomysł na placuszki :))
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam wypróbować są bardzo chrupkie i przepyszne. Zagościły w moim menu na stałe :-) Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń