Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 / 2 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 kg jabłek (może być dowolna odmiana ja osobiście lubię antonówkę lub papierówkę)
- cynamon
- cukier
Przygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy.
Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na 2 placki. Jeden placek posmarować masą jabłkową, na wierzch położyć drugi placek i posmarować rozbitym jajkiem. W ten sposób ciasto uzyska piękny złoty kolor.
Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Idealna szarlotka teraz z papierówkami.
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%
Usuń