niedziela, 26 marca 2023

BABKA Z MOZAIKĄ

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 olejek śmietankowy
  • 250 g margaryny
U mnie szklanka ma 200 ml. 

Dekoracja:

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel - mogel. Dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, a następnie dodać olejek śmietankowy, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec ciasto podzielić na dwie części: 2/3 jasne i do 1/3 dodać kakao. 
Do tortownicy o wymiarach 24x24 cm na spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki posmarować masłem wylać jasne ciasto, a na wierzch wylać nierównomiernie ciasto kakaowe. Za pomocą łyżki zrobić  ciasto esy - floresy.
Piec ok 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print