niedziela, 12 marca 2023

BABKA Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 350 g kremu czekoladowego
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu czekoladowego z kawą z brazyli
U  mnie szklanka ma 200 ml. 

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać, Dodać krem czekoladowy i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, utrzeć robotem na jednolitą masę. Następnie dodać 1 łyżeczkę aromaty czekoladowego z kawą.  Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print