Składniki:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g wiśni kandyzowanej w czekoladzie
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka aromatu w płynie o smaku czekolady z kawą brazylijską
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 190 g jogurtu naturalnego
- 125 g margaryny
U mnie szklanka ma 200 ml.
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki pałeczek cukrowych czerwonych
Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną gorzką czekoladę. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny i aromat czekoladowy z kawą brazylijską, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, utrzeć robotem na jednolite masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeniu ciasta w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Na wierzch ciasta wylać całą czekoladę, rozsmarować równomiernie. Na koniec posypać czerwonymi pałeczkami cukrowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz