niedziela, 12 lutego 2023

CZEKOLADOWIEC Z WIŚNIĄ KANDYZOWANĄ

 Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 200 g wiśni kandyzowanej w czekoladzie
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka aromatu w płynie o smaku czekolady z kawą brazylijską
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 125 g margaryny
U  mnie szklanka ma 200 ml. 

Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki pałeczek cukrowych czerwonych
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną gorzką czekoladę. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny i aromat czekoladowy z kawą brazylijską, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, utrzeć robotem na jednolite masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Po wystudzeniu ciasta w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Na wierzch ciasta wylać całą czekoladę, rozsmarować równomiernie. Na koniec posypać czerwonymi pałeczkami cukrowymi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print