niedziela, 14 sierpnia 2022

CIASTO KAKAOWO - KOKOSOWE

 Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 375 g margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec  dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać wiórki kokosowe , wymieszać i do drugiej części dodać kakao, wymieszać. 

Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tortownicy ciasto kokosowe, na wierzch wlać ciasto kakaowe. 
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print