Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 375 g margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać wiórki kokosowe , wymieszać i do drugiej części dodać kakao, wymieszać.
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tortownicy ciasto kokosowe, na wierzch wlać ciasto kakaowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz