Składniki:
Ciasto jabłkowe:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 5 jabłek
Pianka cytrynowa:
- 350 ml śmietanki kremówka 30%
- 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
- 500 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- ok. 50 g gorzkiej czekolady
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Galaretka cytrynowa - 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć.
Ciasto jabłkowe - jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać śmietankę i wymieszać robotem na średnich obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka"
Pianka cytrynowa - 350 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzoną lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę cytrynową, cały czas ubijając, aby nie zrobiły się rudki.
Przełożenie:
Do tortownicy przełożyć ciasto jabłkowe następnie wyłożyć cała piankę cytrynową wyrównać wierzch i wstawić do lodówki i poczekać, aż pianka całkowicie stężeje. Na koniec wierzch posypać startą gorzką czekoladą wymieszana z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz