niedziela, 14 lipca 2019

KAKAOWIEC POD PIERZYNKĄ

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 olejek rumowy
  • 1,5 łyżki kakao
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie nie równe części, czyli do 3/4 ciasta dodać olejek rumowy i kakao, natomiast 1/3 pozostawić bez zmian. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie delikatnie wyłożyć na środek jasne ciasto.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C do "suchego patyczka".
Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem waniliowym.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print