- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 olejek rumowy
- 1,5 łyżki kakao
Przygotowanie:
Margarynę
rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do
pieczenia przesiać. Jajka z cukrem i
cukrem waniliowym ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną
margarynę, lekko wymieszać. Na koniec dodać
przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia -
dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie nie równe części, czyli do 3/4
ciasta dodać olejek rumowy i kakao,
natomiast 1/3 pozostawić bez zmian. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie delikatnie wyłożyć na środek jasne ciasto.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C do "suchego patyczka".Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz