Choć blog jest typowo słodki, czasami podrzucam moje ulubione przepisy na dania i przekąski. Pierwszy raz zrobiłam zupę do której dodałam rzodkiewkę, jest bardzo delikatna i mocno warzywna, takie właśnie lubię. Polecam :-)
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 1 średni pomidor
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 garść posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Marchewkę oraz ziemniaki umyć i obrać. Marchewkę pokroić w plasterki, zaś ziemniaki w kostkę. Bulion wlać do garnka i zagotować. Pokrojone warzywa wrzucić do wrzącego bulionu i ugotować na półmiękko. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Rzodkiewkę umyć , oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę z rzodkiewką podsmażyć na maśle i dodać do zupy. Gotować do miękkości. Pomidora umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na niewielkie cząstki, przełożyć do rondelka i poddusić z dodatkiem 2 łyżek wody. Wmieszać do gotującej się zupy. Następnie śmietanę zahartować niewielką ilością gorącej zupy i mieszając wlać do garnka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na koniec dodać posiekany koperek.
Ilość porcji - 2
Ilość porcji - 2
Nie jadłam takiej! Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) polecam :-) i serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń