- 1/2 kg czereśni
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 - 3 łyżki cukru kryształ
- 200 + 50 ml zimnej wody
Czereśnie umyć i wydrylować. Do rondelka przełożyć wydrylowane czereśnie i zasypać cukrem. Do owoców dodać 200 ml zimnej wody. Podgrzewać całość na średnim
ogniu ok. 10-15 minut do czasu, aż czereśnie zmiękną.W szklance wymieszać 50 ml zimnej wody z mąką
ziemniaczaną i całość wlać do owoców - podgrzewać cały czas energicznie
mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta. Tak przygotowaną frużelinę możemy przełożyć gorącą do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem, lub przestudzić i dodać do ciasta.
Przepis bardzo mi się przydał. Frużelina wyszła mi przepyszna. Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mnie cieszy :-) że przepis przypadł do gustu i frużelina posmakowała. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń