niedziela, 10 czerwca 2018

FRUŻELINA Z CZEREŚNI

Składniki:
  • 1/2 kg czereśni
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 - 3 łyżki cukru kryształ
  • 200 + 50 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Czereśnie umyć i wydrylować. Do rondelka przełożyć wydrylowane czereśnie i zasypać cukrem. Do owoców dodać 200 ml zimnej wody.  Podgrzewać całość na średnim ogniu ok. 10-15  minut do czasu, aż czereśnie zmiękną.W szklance wymieszać 50 ml zimnej wody z mąką ziemniaczaną i całość wlać do owoców - podgrzewać cały czas energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta. Tak przygotowaną frużelinę możemy przełożyć gorącą do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem, lub przestudzić i dodać do ciasta.
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Przepis bardzo mi się przydał. Frużelina wyszła mi przepyszna. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszy :-) że przepis przypadł do gustu i frużelina posmakowała. Serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print