Składniki:
- 250 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 200 g mąki uniwersalnej Polskie Młyny
- 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 350 g śliwek węgierek
Przygotowanie:
Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić na duże kawałki
Ciasto
- margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Z cytryny zetrzeć
skórkę. Mąkę uniwersalną Polskie Młyny z proszkiem do pieczenia
przesiać. Dodać płatki owsiane i wiórki kokosowe, wymieszać. Jajka wbić
do miski, dodać cukier ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie
dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać przesiana mąkę
uniwersalną Polskie Młyny z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi i
wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Dodać otartą
skórkę z cytryny, wymieszać. Na koniec dodać pokrojone na duże kawałki
śliwki i za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do keksówki o
wymiarach 34,5x15,5 natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą.
Pięć 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rady:
- cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca
- cytrynę najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce do cytrusów, można również za pomocą zestera tylko później trzeba tą skórkę posiekać nożem na mniejsze kawałki lub jeśli ktoś nie posiada można za pomocą tarki do warzyw o drobnych oczkach.
Mmm, musiało pachnieć zniewalająco :)
OdpowiedzUsuńOj tak i to bardzo, serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń:-)
OdpowiedzUsuń