sobota, 28 października 2017

BISZKOPTOWIEC KAJMAKOWO - BUDYNIOWY

Składniki:
Biszkopt:
  • 1 opakowanie mieszkanki do wypieku ciasta biszkoptowego (400g)
  •  4 jajka
  • 40 ml zimnej wody
Masa czekoladowa:
  • 2 budynie czekoladowe 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 1 - 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 olejek rumowy spirytusowy (4,5g)
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu
  • 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g)
Przygotowanie:
Biszkopt - jajka ubić, dodać wodę, wymieszać. Następnie dodać opakowanie mieszanki do wypieki ciasta biszkoptowego Polskie Młyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. Konsystencja ciasta przypomina ubitą bezę. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 190 stopni C.

Masa czekoladowa - ugotować budyń czekoladowy w pól litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać porcjami wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy rumowy. Utrzeć na jednolitą masę.

Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować puszkę masy krówkowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko  posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą białą czekoladą.

Rada:
Zamiast masy krówkowej o smaku tiramisu można użyć innego smaku np. klasycznej lub o smaku orzecha.
Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie s,lodycze zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zaproszeniem, z miłą chęcią zajrzę i serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozwoli pani to bede częciej zaglądac po przepisy wspaniałych ciast i nie tylko ;):Irena ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło za tak miłe słowa 😀 proszę się wygodnie rozgościć i korzystać z mojej wiedzy i doświadczenia. Serdecznie pozdrawiam 😀

      Usuń

drukuj/print