niedziela, 17 września 2017

MUFFINY CYTRYNOWE

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru kryształ
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 275g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  •  sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie:
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych. 
Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem  do pieczenia i sodą. Dodać cukier, wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko dodać jogurt i olej - wymieszać na koniec dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Następnie zgodnie z zasadą do produktów mokrych wsypujemy suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wymieszać. Nie używamy robota! Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print