- 250 g mąki pszennej
- 125 g cukru kryształ
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 275g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie:
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych.
Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko dodać jogurt i olej - wymieszać na koniec dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Następnie zgodnie z zasadą do produktów mokrych wsypujemy suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wymieszać. Nie używamy robota! Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz