niedziela, 26 marca 2017

WIELKANOCNE CYTRUSKI

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie:
Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka,  oraz śmietanę. Wymieszać nożem i dodać sok i skórkę z cytryny, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko maka i rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie (ja użyłam kwiatka, zajączka i owieczkę) wyciąć ciasteczka. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Z porcji wyszło mi około 50 sztuk.
Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Rada:
  • można użyć zamiast margaryny masło;
  • jeśli ciasto przy zagniataniu jest klejące, maziste należy dosypać mąki. Ciasto ma być gładkie, elastyczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz