- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 250 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka kakao
- 1 puszka masy kajmakowej np. waniliowej
- wiórki kokosowe
Mąkę pszenną z ziemniaczaną i cukrem pudrem przesiać.
Schłodzoną margarynę podzielić na małe
kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie
zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po
czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Pierwszą część ciasta zostawiamy, do drogiej dodajemy mak, zaś do trzeciej dodajemy kakao. Każde ciasto wałkujemy i za pomocą okrągłej foremki o średnicy 5 cm wykrawamy małe okrągłe ciasteczka. Układamy dość ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Ciasteczka składamy białe - kakaowe - makowe. Jako masę do sklejenia używamy masy kajmakowej. Boki ciasta obtaczamy w wiórkach kokosowych. Z przepisu wychodzi około 35 sztuk ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz