- 2 jajka
- 100 g margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 g masy kajmakowej
- 200 ml mleka
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g migdałów
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce
mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki,
a następnie dodajemy suche składniki do mokrych.
Do
jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem dodać masę kajmakową (można użyć robota). Następnie dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i
mleko - wymieszać. Następnie zgodnie z zasadą
do produktów mokrych wsypujemy suche i za pomocą różdżki (trzepaczki)
lub drewnianej łyżki wymieszać. Nie używamy robota! Napełnić foremki
do
3/4 wysokości.
Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeniu muffinek rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Muffinki ozdobić i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Rada:
Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne
wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo
dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz