niedziela, 6 listopada 2016

MUFFINY KAJMAKOWE

Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g masy kajmakowej 
  • 200 ml mleka
Dodatkowo:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g migdałów
Przygotowanie:
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych. 
Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem  do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem dodać masę kajmakową (można użyć robota). Następnie dodać  rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i mleko - wymieszać. Następnie zgodnie z zasadą do produktów mokrych wsypujemy suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wymieszać. Nie używamy robota! Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeniu muffinek rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Muffinki ozdobić i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Rada:
Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print