Kawa i cynamon to wspaniałe połączenie na długie jesienne i zimowe wieczory.
Składniki:
- 16 łyżek ulubionej kawy rozpuszczalnej
- 5 lasek cynamonu
Laski cynamonu połamać/pokruszyć na mniejsze kawałki. Następnie cynamon dodać do kawy rozpuszczalnej, wymieszać. Wsypać do szczelnego słoika i odstawić na około 4 tygodnie.
Rada: im dłużej kawa jest przechowywana tym większy wyczuwa się aromat cynamonu.
Jestem miłośniczka kaw smakowych z różnymi dodatkami. Inspiracja do zrobienia własnej aromatyzowanej kawy cynamonowej była w ubiegłym roku zakupiona kawa cynamonowa wyprodukowana przez jedną z firm na naszym rynku. Niestety wszystko co dobre kiedyś się kończy jak i moje zapasy skończyły się i w sklepach przynajmniej w moim regionie również. Wtedy pomyślałam, aby spróbować samemu odtworzyć swój ulubiony smak. Wyszła bardzo zbliżona do oryginalnej i zagościła na stałe w mojej kolekcji kaw.
Przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz