niedziela, 9 października 2016

CIASTECZKA LAWENDOWE

Składniki:
  • 200 g mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • 1 - 1,5 łyżki suszonej lawendy
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 75 g masła
Przygotowanie:
Mąkę krupczatkę z cukrem pudrem i solą przesiać. Dodać suszoną lawendę- wymieszać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. 
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to kwiatek) wyciąć ciasteczka. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Porcja na około 30 sztuk.
Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Print Friendly and PDF

7 komentarzy:

drukuj/print