Składniki:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 200 ml mleka
- 200 g margaryny
- 50 g batanu marcepanowego w czekoladzie
- 50 g migdałów w czekoladzie mlecznej z cynamonem (lub 50 g midałów i szczypta cynamonu)
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
U mnie szklanka ma 200 ml.
- cukier puder do dekoracji
Margarynę rozpuścić i odstawiać do ostygnięcia. Baton marcepanowy z migdałami w czekoladzie z cynamonem drobno rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać, następnie dodać pokruszone migdały z batonem marcepanowym - wymieszać.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę - wymieszać. Dodać mleko, sok wyciśnitęty z cytryny - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i marcepanem i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wszystko wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec w piekarniku elektrycznym bez termobiegu około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz