niedziela, 12 stycznia 2025

BABKA MARCEPANOWO CYTRYNOWA

Składniki:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 200 ml mleka
  • 200 g margaryny
  • 50 g batanu marcepanowego w czekoladzie
  • 50 g migdałów w czekoladzie mlecznej z cynamonem (lub 50 g midałów i szczypta cynamonu)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
U  mnie szklanka ma 200 ml. 

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawiać do ostygnięcia. Baton marcepanowy z migdałami w czekoladzie z cynamonem drobno rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać, następnie dodać pokruszone migdały z batonem marcepanowym - wymieszać. 
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę - wymieszać. Dodać mleko, sok wyciśnitęty z cytryny - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i marcepanem i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wszystko wymieszać. 

Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec w piekarniku elektrycznym bez termobiegu około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print