Składniki:
- 6 jajek
- 0,5 szklanki cukru kryształ
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 1 olejek pomarańczowy
- 250 g margaryny
U mnie szklanka ma 200 ml.
Dekoracja:
- cukier puder do dekoracji
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel - mogel. Dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, a następnie dodać olejek pomarańczowy i sok z pomarańczy, wymieszać robotem. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec do ciasta dodać rozdrobnioną skórkę kandyzowana pomarańczy, wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec ok 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz