niedziela, 21 maja 2023

KANDYZOWANA BABKA

 Składniki:

  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki cukru kryształ
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 olejek pomarańczowy
  • 250 g margaryny
U mnie szklanka ma 200 ml. 

Dekoracja:

  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel - mogel. Dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, a następnie dodać olejek pomarańczowy i sok z pomarańczy, wymieszać robotem. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec do ciasta dodać rozdrobnioną skórkę kandyzowana pomarańczy, wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec ok 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print