Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 500 g borówki amerykańskiej
- 1 łyżka ciemnego kakao
U mnie szklanka ma 200 ml.
Dekoracja:- cukier puder do dekoracji
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec ciasto podzielić na 2/3 jasne i do 1/3 dodać kakao, a do jasnej dodać borówkę amerykańską i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać.
Do tortownicy o wymiarach 24x24 cm na spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki posmarować masłem wylać ciasto z borówką wyrównać wierzch i wylać kakaowe ciasto tworząc esy floresy.
Piec ok 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz