- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 180 g margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g chałwy waniliowej
Przygotowanie:
Margarynę
rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do
pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do
momentu
zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko
wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą
mąkę pszenną z proszkiem do
pieczenia - dokładnie
wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz