niedziela, 15 kwietnia 2018

BABKA CHAŁWOWA

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180 g margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g chałwy waniliowej

Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę -  lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. 

Piec około 30-35  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem waniliowym.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print