Ziołowe muffiny
Pieróg biłgorajski
Pieróg
Biłgorajski w dniu 28 września 2005r. został wpisany na Listę Produktów
Tradycyjnych w kategorii wyroby Piekarnicze i Cukiernicze pod nazwą
"Pieróg (Piróg) Biłgorajski, dawniej zwany krupniakiem, pierogiem
gryczanym lub rekczakiem. Pochodzi ze staropolskiej kuchni Biłgoraja i
jego okolic (woj. lubelskie). Informacji na temat tego jak powinien wyglądać prawdziwy Pieróg
Biłgorajski nie musimy długo szukać. Wystarczy w internecie znaleźć
Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla Lubelszczyzny, tam
właśnie bardzo szczegółowo zostały opisane cechy pieroga.
Nie spodziewałem się tutaj tak dużej ilości przepisow z ciekawymi zdjeciami. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję jest mi bardzo miło przeczytać taką opinię. Pozostaje mi tylko zaprosić do zaglądania i pieczenia lub gotowania. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń