niedziela, 1 grudnia 2019

PIERNIKOWIEC W CZEKOLADZIE

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • 50 g masła orzechowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 3 średnie jabłka
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 100 g rodzynków sułtańskich
  • 400 ml jogurtu z kawałkami owoców pieczone jabłko
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • cukrowe płatki śniegu
Przygotowanie:
Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę.

Rodzynki - sparzyć i odcedzić.

Orzeszki ziemne - zmielić przez kilka sekund za pomocą elektronicznego rozdrabniacza, tak aby powstały maleńkie kawałki orzeszków. W przypadku, gdy ktoś nie posiada urządzenia wystarczy drobno pokroić. 

Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika przesiać. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać jogurt pieczone jabłko i masło orzechowe - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać na jednolitą gładką masę. Na koniec dodać rodzynki, orzeszki ziemne i pokrojowe w kostkę jabłka i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 27x18 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Ciasto piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Wystudzone ciasto polać grubą warstwą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady gorzkiej i ułożyć cukrowe płatki śniegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print