środa, 18 grudnia 2019

SOPECULOOS - CIASTKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA

Ciasteczka Świętego Mikołaja:

  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru trzcinowego
  • 150 g margaryny
  • 50 ml mleka
  • przyprawa do speculaaskruiden
Mąkę pszenną przesiać z cukrem pudrem trzcinowym, dodać przyprawę speculaaskruiden - wymieszać. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek i wlać mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto przypomina konsystencję cista na pierogi, jest luźne w przypadku, gdy klei nam się do dłoni należy dodać stopniowo trochę mąki (w moim przypadku było to ok. 2- 3 łyżek).
Po wyrobieniu ciasta rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na wysokość stępelka.
Rada - gdy używamy foremek - stępelek należy obsypać mąką wierzch ciasta, ponieważ przykleja się do wzoru stępla. 
Ciasteczka układać ciasno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 17 - 90 stopni C.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print