środa, 18 grudnia 2019

PRZYPRAWA DO SPECULOOS


Przyprawa do speculoos - to mieszanka przypraw korzennych o nazwie speculaaskruiden. W skład mieszanki przyprawowej wchodzi głównie cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir oraz biały pieprz, kardamon i anyż. W niektórych sklepowych mieszankach można w składzie spotkać kolendrę.
W związku z tym, że osobiście uwielbiam te ciasteczka i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez nich. Po wielu próbach udało mi się odtworzyć specyficzną mieszankę. Moje proporcje i skład różnią się trochę, dlatego, że nie chciałam, aby powstała typowo przyprawa do piernika, gdyż oryginalne ciasteczka speculoos mają specyficzny smak i armat.
Poniżej przedstawiam swoje proporcje mieszanki:
  • 0,5 łyżeczki goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4  łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać mieszankę przyprawową przez sitko. Dokładnie wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnym zamkniętym słoiczku z dala od światła.
 

Ciasteczka Świętego Mikołaja:

  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru trzcinowego
  • 150 g margaryny
  • 50 ml mleka
  • przyprawa do speculaaskruiden
Mąkę pszenną przesiać z cukrem pudrem trzcinowym, dodać przyprawę speculaaskruiden - wymieszać. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek i wlać mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto przypomina konsystencję cista na pierogi, jest luźne w przypadku, gdy klei nam się do dłoni należy dodać stopniowo trochę mąki (w moim przypadku było to ok. 2- 3 łyżek).
po wyrobieniu ciasta rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na wysokość stępelka.
Rada - gdy używamy foremek - stępelek należy obsypać mąką wierzch ciasta, ponieważ przykleja się do wzoru stępla.
Ciasteczka układać ciasno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 17 - 90 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print