czwartek, 26 grudnia 2019

KAWA PIERNIKOWA

Kawa jest bardzo rozgrzewająca. Idealna propozycja na jesienno - zimowe popołudnia, wieczory lub aby zaskoczyć gości w Święta Bożego Narodzenia.  

Składniki (1 porcja):
  • 2 łyżeczki kawy
  • 0,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 200 ml wrzącej wody
Kawę wraz z przyprawą do piernika zaparzyć w 200 ml wody. Delikatnie wymieszać. Przelać do ulubionej filiżanki.

Kawa idealnie komponuje i smakuje z dodatkiem mleka.
Kawa z mlekiem (2 porcje)
  • 2-3 łyżeczki kawy
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • 200 ml wrzącej wody
  • 250 ml mleka spienić w ekspresie lub za pomocą spieniacza. 
Do wysokich szklanek przelać przygotowaną kawę, następnie dodać stopniowo spienione mleko. Piankę udekorować według uznania szczypta cynamonu lub startą gorzką czekoladą. 

Ja osobiście nie słodzę, ale jeśli ktoś lubi słodzoną jak najbardziej nie ma żadnych przeszkód. Kawa niesłodzona jest lekko gorzka. 

Przepis na domową przyprawę do pienika:
Składniki:
  • 15 g mielonego cynamonu
  • 15 g goździków
  • 5 g kardamonu
  • 5 g mielonego czarnego pieprzu
  • 10 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 5 g mielonego imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać mieszankę przyprawową przez sitko. Dokładnie wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnym zamkniętym słoiczku z dala od światła.

2 komentarze:

drukuj/print