sobota, 16 listopada 2019

MĄKA KUKURYDZIANA

Mąka kukurydziana to popularna i szeroko wykorzystywana mąka bezglutenowa. Pozyskuje się ją z dojrzałych ziaren kolb kukurydzy, które należy poddać procesom suszenia i mielenia, aż do uzyskania odpowiedniej tekstury. W sklepach można kupić mąkę o 3 grubościach, z których najbardziej zasobną w składniki odżywcze jest ta zmielona najbardziej. Jest bardzo często wykorzystywana nie tylko ze względu na brak glutenu, ale również dlatego, że ma niską wartość kaloryczną tj. na 100 g produktu to tylko 348 kalorii. Posiada również więcej właściwości zdrowotnych niż jej pszenny odpowiednik. 

Mąka kukurydziana posiada wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i mikroelementów, wśród których znajdują się:
  • żelazo
  • potas
  • fosfor
  • magnez
  • cynk
  • witamina A, E, B1, B6
  • selen
  • białko.
Warto pamiętać, że  mąka kukurydziana nie zawiera wielu niezbędnych aminokwasów, odpowiadających za syntezę witaminy PP w organizmie, której niedobór powoduje awitaminozę. Z tego powodu do dań przygotowanych z mąki kukurydzianej warto dodawać mąkę sojową, która bogata jest w te drogocenne dla zdrowia substancje. 
Maka kukurydziana posiada charakterystyczną żółtą barwę i neutralny delikatny smak. Dzięki tym cechom mąka ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. 
Można ją wykorzystać m.in. do:
  • pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek, wafli
  • zagęszczania: zup, sosów, kremów
  • omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli
  • panierowania mięsa
  • przygotowania klusek, kopytek
  • do produkcji pieczywa, makaronów.
Na myśl przychodzi popularna włoska polenta, czyli placek przygotowany z ugotowanej na gęsto mąki kukurydzianej w niewielkiej ilości wody, a następnie wyłożonej na blaszkę i pozostawionej do wystygnięcia. Polentę po wystudzeniu kroi się w kostkę, paseczki i wykorzystuje się jako zamiennik dala kasz, makaronu lub ryżu w zupach, zapiekankach i daniach z sosami. 
Jak widać mąka kukurydziana ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jak i w domowej kuchni. Doskonale sprawdza się jako zamiennik mąki pszennej. 

Jak zrobić mąkę kukurydzianą w domu?
Jeśli ktoś lubi korzystać w kuchni z produktów przygotowanymi tylko domowymi sposobami lub zabraknie nam mąki kukurydzianej to jej przygotowanie jest bardzo proste i wymaga jedynie kilku minut. Do domowej mąki kukurydzianej wykorzystujemy kasze kukurydzianą. Wystarczy ją zmielić w zwykłym młynku do kawy przez kilka minut. Następnie przesiać przez sitko, aby pozbyć się zbyt dużych kawałków. 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print