niedziela, 10 listopada 2019

FISTASZKOWIEC

Przyznam się, że nie jestem fanką kremów typu nutella, czy masła orzechowego, ale wpadłam na pomysł, aby z niego upiec ciasto. Robiąc je zakładałam, że wyjdzie mocno słodkie, a jak zauważyliście nie lubię słodkich ciast i deserów. A tu miła niespodzianka babka wyszła przepyszna i wbrew pozorom jakby się wydawało nie jest słodka. Tak aromatyczne i pachnące orzechami ciasto można przygotować w chwilę. Idealne ciasto do kawy, czy popołudniowej herbatki. 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 110 g margaryny
  • 230 g kremu czekoladowo - orzechowego
  • 420 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 200 g orzeszków ziemnych (arachidowe), czyli popularnych fistaszków
Dodatkowo:
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g pokruszonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
150 g orzeszków ziemnych zmielić kilka sekund za pomocą elektrycznego rozdrabniacza, tak by powstały maleńkie kawałki orzechów. Jeśli ktoś nie posiada urządzenia wystarczy pokroić na małe kawałki. 
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt naturalny i krem czekoladowo - orzechowy - wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać 150 g zmielonych orzeszków ziemnych, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Ciasto piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Wystudzone ciasto polać cienką warstwą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady gorzkiej i posypać obficie pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print