sobota, 4 kwietnia 2020

BIAŁKOWIEC JABŁKOWO - RODZYNKOWY

Składniki:
  • 4 białka 
  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 olejek śmietankowy (9ml)
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 średnie jabłka
  • 50 g rodzynek sułtańskich
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 - 3 łyżki wiórek kokosowych
  • błyskawiczna kasza manna z kawałkami jabłka do obsypania formy
Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć i odcedzić.
Czekoladę gorzką drobno posiekać. 
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w średnią kostkę.
Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, wymieszać za pomocą szpatułki silikonowej. Dodać olejek śmietankowy i jogurt naturalny - wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki silikonowej, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Następnie stopniowo partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie za pomocą miksera na najniższych obrotach rozprowadzić ją w masie. Pamiętajmy, aby mieszać tylko w jedną stronę. 
Połowę ciasta przelać to tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypaną błyskawiczną kaszą manną z kawałkami jabłka. Następnie na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka i sparzone rodzynki, na wierzch wyłożyć za pomocą łyżki pozostałe ciasto. Wyrównać wierzch ciasta. Na koniec  wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi, następnie startą gorzka czekoladą. Na czekoladę posypać delikatnie odrobiną wiórków kokosowych w ten sposób podczas pieczenia wiórki wtopią się w czekoladę.
Piec około 45- 55 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. do tzw. "suchego patyczka".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print