niedziela, 17 grudnia 2017

KOMPOT Z SUSZU

Kompot z suszonych owoców na stałe zagościł w tradycji wigilijnej. Przygotowywany jest z wędzonych śliwek, suszonych jabłek i gruszek. 

Symbolika kompotu z suszu:
  • śliwki - odpędzają złe moce i zapewniają długowieczność
  • jabłka - symbolizują miłość i zdrowie
  • rodzynki - symbolizują obfitość
  • gruszki - symbolizują długie życie.
Składniki:
  • 300 g suszonych jabłek
  • 300 g suszonych gruszek
  • 250 g wędzonej śliwki
  • kilka goździków
  • 3 l wody
Przygotowanie:
Suszone jabłka gruszki oraz wędzoną śliwkę przełożyć do dużego garnka i zalać 3 litrami wody. Odstawić na noc. Na drugi dzień dodać kilka goździków, po czym całość doprowadź do wrzenia i gotować według uznania (do momentu wydobycia smaku). 

Rada:
  • Składniki kompotu można wzbogacić dodając rodzynki, suszone morele
  • Według uznania można dosłodzić cukrem lub miodem
  • Gdy kompot wyjdzie nam zbyt mocny można go rozcieńczyć przygotowaną wodą
  • Do dzbanka z kompotem można dodać kilka plastrów cytryny. 

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Ja zawsze robię susz z własnych owoców, które w lato suszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobrze, tylko pozazdrościć. Ja kupuję u znajomego handlarza i wiem, że pewne są dobre. Serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print