Naleśnik z piekarnika można znaleźć w internecie lub w książkach kucharskich pod nazwą Pannukakku lub fiński naleśnik albo pod nazwą Dutch baby. Ja bardziej nazwałabym to gofry z piekarnika, gdyż bardziej przypomina mi to gofry ze smaku i wyglądu, ale to już moje odczucie i spostrzeżenie.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 300 ml mleka
- 160 g mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo:
Słoik ulubionego dżemu np. wiśniowy z kawałkami owoców lub bita śmietana, albo cukier puder.
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik wraz z blachą taką z piekarnika do 200 - 220 stopni C. Następnie do miski dodać wszystkie składniki na raz i za pomocą robota zmiksować wszystkie składniki na gładką masę (konsystencja ciasta przypomina tradycyjne ciasto na naleśniki). Gdy piekarnik nagrzeje się wraz z blachą wyjąć gorącą blachę i wlać trochę oleju i za pomocą pędzelka silikonowego rozprowadzić olej, a następnie wylać ciasto na całą blachę i wstawić do piekarnika.
Piec w piekarniku elektryznym góra dół ok. 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopnia C na złoty kolor.
W czasie pieczenia naleśnik będzie się wybrzuszał jak karpatka jest to normalna reakcja ciasta. I po wyjęciu z piekarnika po upieczeniu górki trochę się wypłaszczą.
Rada:
- Blachę do pieczenia należy mocno nagrzać, poniewać na żle rozgrzanej blaszce ciasto przyklei się od spodu.
- Na rozgrzaną blachę szybko rosmarować olej i wylać ciasto aby blacha nie wystygła gdyż przyklei się ciasto do spodu blachy.
- Naleśnik można piec na papierze do pieczenia zamiast na oleju.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz