niedziela, 2 listopada 2025

BABKA CZEKOLADOWA Z JABŁKAMI

 Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki miodu np. lipowy, wielokwiatowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 opakowania budyniu czekoladowego (1 opakowanie 40g lub 63g)
  • 4 średnie jabłka
U  mnie szklanka ma 200 ml. 

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawiać do ostygnięcia. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać, następnie dodać budyń czekoladowy w proszku - wymieszać. Jajka ubić z cukrem waniliowym na kogel - mogel. Dodać miód, ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę - wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem czekoladowym. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec w piekarniku elektrycznym bez termobiegu góra dół około 40 - 45minut w temperaturze 180 stopni C. 

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Rada:
  • W przypadku, gdy uznamy, że ciasto jest zbyt gęste można dodać 1 jajko przed dodaniem jabłek i za pomocą miksera dokładnie wymieszać. A następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka.  
  • Można użyć budynia np. 3 opakowania po 40g lub 3 opakowania po 63g nie zmienia konsystencji ciasta tylko większe opakowanie doda lepszego aromatu czekolady.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print