niedziela, 4 grudnia 2022

BUDYNOWIEC ŚWIĄTECZNY

Składniki:

Kruche ciasto waniliowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g margaryny

Nadzienie:

  • 2 opakowania budyniu o smaku piernikowym
  • ok. 1 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 - 4 jabłka

U mnie szklanka ma 200 ml.

Przygotowanie:

Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
 
Nadzienie - 2 opakowania budyni o smaku piernikowym rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko przelać do rondelka podgrzać i dodać żelatynę, zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić z ognia. Budyń odstawić do lekkiego przestudzenia. Budyń ma być ciepły. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jabłka dodać do gorącego jeszcze budyniu, wymieszać. 

Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach połowę ciasta waniliowego. Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie wykładamy jeszcze gorący budyń piernikowy z jabłkami, wyrównujemy wierzch. Na koniec na budyń rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem waniliowym. 
Piec ok 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Również lubię, sporo można z niego wyczarować różnych smacznych ciast i ciasteczek :-)

      Usuń
  2. Smakowite ciast. Ja również team kruche. :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj/print