niedziela, 21 listopada 2021

RURKI PIERNIKOWO - MIGDAŁOWE

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 250 g margaryny
  • szczypta soli
Krem migdałowy:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 - 4 łyżeczki kremu migdałowego z miodem
Dodatkowo:
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • garść pokruszonych migdałów
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę z przyprawa do piernika i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm. Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka na paski o szerokości około 2 - 3 cm i długości około 30 cm (długość paska zależy od tego jak duże mamy foremki do robienia rurek). Paseczki ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej strony, tak aby ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 23 szt.
Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek.

Krem migdałowy - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem migdałowy z miodem. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Masę migdałową przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego napełnić szczodrze rurki. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i zrobić esy floresy. Na koniec posypać pokruszonymi płatkami migdałowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print