niedziela, 4 lipca 2021

KINDER COUNTRY

Szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, bardzo przypominające w smaku batoniki Kinder Country.

Składniki:
Warstwa czekoladowa:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekoladowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka z górką  żelatyny

Warstwa śmietankowa :

  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki z górką żelatyny
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami (u mnie szklanka ma 200 ml)
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
  • ok. 700 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 

Warstwa czekoladowa - czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok, aż przestygnie.  Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy przestudzoną gorzką czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. 

Warstwa śmietankowa- czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok, aż przestygnie.  Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Serek mscarpone zmiksować, aby robił się bardziej kremowy, po czym partiami dodawać do ubitej śmietanki. Wymieszać. Na koniec dodajemy przestudzoną białą czekoladę i bardzo delikatnie mikserem mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. Na koniec wsypać płatki kukurydziane z miodem i orzeszkami i delikatnie łyżką wymieszać. 

Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm  wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć cały mus czekoladowy, wyrównać wierzch. Następnie śmietankową i wyrównujemy wierzch. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę do stężenia masy. Na koniec delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę cytrynową i bardzo delikatnie wylewamy rozpuszczoną czekoladę gorzką tworząc esy floresy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print