poniedziałek, 21 grudnia 2020

TARTA ZE ŚLEDZIEM

Tarta śledziowa to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację.
Składniki:
Ciasto:
  • 260 g mąki pszennej
  • 140 g zimnej margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka śmietany
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 - 4 płaty śledzia z zalewy octowej
  • 3 - 4 ogórki kiszone
  • 1,5 średniej wielkości czerwone cebule
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 50 g ser żółtego typu gouda
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę z solą przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm i delikatnie wyłożyć formę na koniec dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na ok. 15 - 20 minut.

Nadzienie:
  • Śledzie - osączamy za pomocą ręcznika papierowego z zalewy i kroimy w kostkę.
  • Cebulę czerwoną kroimy w piórka.
  • Ogórki kiszone -  kroimy w kostkę.
  • Ser żółty - należy zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach
  • Masa jogurtowo - jajeczna - w misce mieszamy łyżką jogurt z jajkami i startym żółtym serem. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Przygotowanie:
Na ciasto kładziemy pokrojone w kostkę śledzie, a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone i jedną pokrojoną w piórka cebulę. Następnie zalewamy masą jogurtowo - jajeczną. Na wierzch wykładamy resztę cebule pokrojoną w piórka.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print