- 6 jajek
 - 3/4 szklanki cukru kryształ
 - 2 łyżki cukru cytrynowego
 - 200 g margaryny
 - 2 łyżki oleju
 - 190 g jogurtu naturalnego
 - 1,5 szklanki mąki pszennej
 - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka proszku do pieczenia
 - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
 - 1 olejek cytrynowy
 
Mąkę pszenną i mąkę 
ziemniaczaną z 
proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy 
do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym do momentu 
zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz olejek cytrynowy i jogurt - zmiksować. 
Na 
koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do 
pieczenia - dokładnie 
wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. 
Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Wystudzoną babką oprószyć cukrem pudrem.
Rada:
- zamiast cukru cytrynowego można dodać skórkę otartą z 1 cytryny
 - ciasto można piec w klasycznej keksówce (30 x 11 cm) lub w formie na babkę.
 

bardzo lubię taką babkę
OdpowiedzUsuńJa również, ogólnie bardzo lubię ciasta ucierane dlatego wymyślam różne warianty. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń