środa, 27 lutego 2019

OBARZANECZKI SEROWE W PUDROWEJ POSYPCE

W karnawale powinno być i pysznie i słodko. Proponuję tym razem oponki. Niby zwykłe ciastko dziurką, a w smaku zaskakujące. Połączenie winne ze słodkim, z dodatkiem czekolady. Są tak wyborne, że z powodzeniem mogą konkurować z najbardziej wyszukanymi słodkościami.

Składniki: 
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g sera białego
  • 175 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 3 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 skórka otarta z cytryny
  • sok z 0,5 cytryny
Dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania oponek np. o smaku waniliowym
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać lub drobno zetrzeć na tarce. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. 
W dużej misce wymieszać serek homogenizowany waniliowy z twarogiem,  dodać jajka oraz sok i skórkę z cytryny. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć składniki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Zagnieść gładkie ciasto. 
Ciasto wyłożyć na stolnice oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1-1,5 cm. Wyciąć szklanką lub foremką o średnicy 7 cm, w środku małym kieliszkiem lub foremką o średnicy 3 cm. 
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (ok. 175 stopni C) wkładać po kilka ciastek, tak aby się nie dotykały. Smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe ciastka wyjąć i położyć na podwójną warstwę ręcznika papierowego. Kiedy oponki ociekną z nadmiaru tłuszczu, oprószyć je z obu stron cukrem pudrem np. o smaku waniliowym. 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print