niedziela, 27 sierpnia 2017

ORYGINALNA KISIELÓWKA

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 250 g margaryny lub masła
  • 4 opakowania kiśli np. wiśniowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 8 jajek
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, i kiślami przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kiślami - dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem lub polewą.

Piec około 30 - 45  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
Zamiast kiśli wiśniowych można użyć dowolnego smaku. Bardzo dobrze sprawdza się z kiślem o smaku ananasowym lub żurawiny.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print