niedziela, 6 sierpnia 2023

MARCHEWKOWIEC

 Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g marchewki (ok. 2 duże)
  • 2 jabłka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do ciasta marchewkowego
  • 3 łyżki proszku do pieczenia (30g)
  • 180 ml oleju
  • olejek pomarańczowy
U mnie szklanka ma 200 ml. 

Przygotowanie:
Marchewkę - obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Jabłka - jabłka obrać i zetrzeć na tarce o średnich lub drobnych oczkach. 

Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do ciasta marchewkowego przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel mogel robotem. Następnie do ubitych jajek dodać ojej i olejek pomarańczowy wymieszać trzepaczką. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do ciasta marchewkowego wymieszać trzepaczką. Dodać startą marchewkę i starte jabłka, wymieszać za pomocą trzepaczki lub łyżki. Dokładnie wymieszać. 
Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print