niedziela, 17 października 2021

BABKA PIGWOWA

 Składniki:

  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki cukru kryształ
  • 225 g marmolady z pigwy
  • 250 g margaryny
  • 135 g jogurtu morelowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • słoik dżemu truskawkowego (280g)
  • ok. 50 gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt morelowy i marmoladę z pigwy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Przełożenie:
Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód  rozsmarować cały dżem truskawkowy. Następnie przykryć drugim blatem ciasta. Na koniec za pomocą rozpuszczonej czekolady zrobić esy floresy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print