niedziela, 1 sierpnia 2021

KOKOSEK Z MALINAMI

Składniki:

Żelka malinowa:

  • 250 g malin
  • 2 opakowania galaretki o smaku malinowym
  • 1 łyżka żelatyny 
  • ok. 100 ml wody
Nasączenie:
  • 2 torebki herbaty earl grey
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka płaska cukru do smaku

Masa serowa kokosowa:

  • 500 g sera białego
  • 0,5 szklanki drobnych wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 200 ml mleka
  • 3 pełne łyżki żelatyny
  • 250 g margaryny
Mus kakaowy:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku malinowym
  • ok. 600 ml gorącej wody
  • biszkopty podłużne (22 szt.)
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 

Nasączenie - 2 torebki herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu mocnego naparu wyjąć wszystkie torebki herbaty i rozcieńczyć napar w 100 ml zimnej przygotowanej wody. Można dodać trochę więcej wody jeśli zbyt mocny wyjdzie nam nasączenie. Można doprawić cukrem do smaku.

Maliny - wypłukać pod bieżącą zimną wodą, odsączyć. Owoce przełożyć do rondelka i dodać trochę wody (ok. 100 ml) podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku malinowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia. 

Masa serowa kokosowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy  masa będzie gładka. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy robotem. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać robotem.

Mus kakaowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. 

Przełożenie:
Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej herbacie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Na biszkopty wykładamy masę serową kokosową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy żelke malinową i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut do stężenia wiśni. Następnie wykładamy mus kakaowy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut do lekkiego stężenia musu. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę malinową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print