niedziela, 25 października 2020

MURZYNEK KREMOWO - ORZECHOWY

Składniki:

Ciasto murzynek:
Polewa:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek kakao
  • 250 g margaryny
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4-5 średnich jabłek
Krem z masłem orzechowym:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki masła orzechowego z solą
Dekoracja:
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • garść pokruszonych orzeszków laskowych
Przygotowanie:
Jabłka - umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę.

Ciasto murzynek - w rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Odstawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia. 
Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Na koniec dodać pokrojone jabłka i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. 
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Krem z masłem orzechowym - 2 opakowanie budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masło orzechowe. Dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Murzynka najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały krem z masła orzechowego. Wyrównać wierzch. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać po wierzchu ciasta robiąc esy floresy. Na koniec posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print