sobota, 7 marca 2020

FANTAZJA

Składniki:
Ciasto cynamonowe:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 110 g margaryny
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 520 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
  • 1 kg białego sera
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
 Dodatkowo:
  • 3 duże jabłka
  • 150 g suszonych śliwek
Przygotowanie:
Masa serowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysta masę. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Następnie dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. 

Śliwki suszone - pokroić w średnią kostkę. Jeśli są twarde można wcześniej namoczyć w wodzie ok. 60 minut.

Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnia kostkę.

Ciasto cynamonowe - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać. Jajka  z cukrem ubić na kogel mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem - dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. 

Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy wylewamy całe ciasto cynamonowe - wyrównujemy wierzch  i wykładamy jabłka i śliwki pokrojowe w średnią kostkę. Na koniec na owoce wylewamy cała masę serową - wierzch wyrównujemy.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada - ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print